Tinas sida

Örter

Jag älskar att så frön eller plantera plantor, gärna örter och medicinalväxter. Förr kom all medicin från växtriket och intresset att i dag göra sina egna läkemedel igen, t.ex. i form av te eller oljor, ökar. Att örterna dessutom doftar och smakar underbart att skörda och använda färska i matlagning är härligt, och bin och fjärilar älskar att dricka nektar i örternas blommor så din trädgård blir mer levande. Örterna är både till nytta och lyst med andra ord! Om du inte har någon trädgård eller balkong så går det alldeles utmärkt att odla flertalet örter i köksfönstret. OBS: Om du är allergisk mot t.ex. korgblommiga växter så var noga med att konsultera någon kunnig person innan du experimenterar på egen hand!

ÖRTKURS: Det är enkelt att lindra lättare åkommor, såsom dålig matsmältning, förkylningssymptom och svårigheter att varva ner på kvällen genom att göra sitt egna örtte med lämpliga örter. På sommarhalvåret har jag kurser i att göra örtte med färska örter. Du får lära dig:

- odling och införskaffning.

- örternas egenskaper.

- när man bäst plockar dem

- vilka växtdelar som används och hur man förvarar dem.

- tillredning av olika teer och naturligtvis provsmakning!

Tag gärna med kamera för att ta egna foton. Du får ett häfte med allt som jag går igenom. Tag även med kläder och skor efter väder. Första delen av kursen är utomhus. 

 

ÖRTTE FRÅN SKAFFERIET: På vintern håller jag kurser i att göra örtteer av det som finns i våra kryddhyllor och i affärernas utbud av färska örter. Jag håller också kurser i att göra örtoljor och salvor, dvs. att välja basolja och låta olika örter dra i dem. Dessa örtoljor kan du sedan ha att smörja in ansikte och kropp, t.ex. för att ge huden näring, lindra myggbett, mot klåda osv. 

Salvor och växtoljor

Det är tyvärr inte lagligt att sälja bivaxprodukter (men t.ex sylt och marmelad går bra) utan en massa dyra tillstånd. För varje enskild ingrediens krävs ett nytt tillstånd, vilket gör det dyrt och komplicerat. Därför säljer jag inte utan håller kurser hur du själv kan göra dina salvor och örtoljor, beroende på hudtyp och användningsområde. Kommer du ihåg den där Vic-salvan som våra föräldrar smorde in på bröstet när vi hade hosta? Den kan du enkelt göra själv. Eller varför inte en olja mot fästingar och mygg? Jag tål parfymer allt sämre, även eteriska oljor, men det är enkelt att göra riktigt bra produkter utan doft till hela kroppen, t.ex ansiktsoljor, handkräm, fotkräm mm.